Vergeten Groenten en Historisch fruit

Waar komen onze groenten vandaan?

Vergeten groenten hebben een wereldwijde multiculturele achtergrond. Zo bracht Columbus de aardappelen en tomaten mee uit de ‘nieuwe wereld’ van Zuid-Amerika. Het zijn de Griekse en Romeinse handelaren die zo’n 2.500 jaar geleden uit Afghanistan de paarse wortel naar Europa brachten. Door de naoorlogse migratie kwamen we in contact met groenten uit de voormalige koloniën en overzeese gebiedsdelen. De gastarbeiders brachten eten en groenten mee uit landen als Italië, Griekenland, Marokko en Turkije.

Eetcultuur door de tijd heen

Eten is vooral een sociaal gebeuren waarbij de smaakpapillen aan het werk worden gezet en u lekker kunt genieten. Koning, keizer en admiraal: vroeger aten zij anders dan het volk. Nu zijn die grote verschillen weggevallen en eten we bij wijze van spreken hetzelfde als onze koning. Ooit was dit wel anders!
Er zijn veel verhalen te vertellen over eten!
Hebt u een idee welke invloed de Franse Revolutie had op onze eetcultuur? Wat heeft Napoleon met de aardappel? Wist u dat de pastinaak ons volksvoedsel was tot de 17e eeuw? Wat at men aan het hof? Wat at het gewone volk?
We zullen het u vertellen als u ons bezoekt.

Historisch en bijzonder fruit

In Europa zijn minstens duizend verschillende appelrassen. In de supermarkt vind je er hooguit vijf; de rest is te vinden in tuinen, kloosters en binnenplaatsen.
Bijna ongemerkt verdwijnen al decennia lang de fruitbomen van tuinen en weiden uit ons landschap. Met hen verdwijnen veel van de oude soorten, die door onze voorvaderen werden gebruikt en zorgvuldig werden verzorgd. Met hen zijn de ook waardevolle kenmerken zoals bijv. resistentie tegen ziekten verdwenen. De specialisatie van de handel op slechts enkele standaardrassen versnelt het verlies van de genetische verscheidenheid. Héél jammer! Het begrip ‘oude fruitrassen’ wordt toegepast op alle soorten fruit die door de fruittelers niet meer aangeboden worden. Het omvat zowel soorten die tot in de 17e eeuw, of zelfs daarvoor, gevolgd kunnen worden alsook soorten die pas 100 jaar geleden bekend zijn geworden. Helaas is veel ervaring en kennis over de oude fruitrassen in de 20e eeuw verloren gegaan. Wie kent nog de appel Eijsdener Klumpke of de Glorie van Holland, de peer Bonne Louise d’ Avranches of de pruim Mirabelle de Nancy, maar ook de kers met zijn mooie naam Schneider’s Späte Knorpelkirsche. Maken deze namen u ook al nieuwsgierig? Kom kijken wij hebben ze in onze boomgaard staan.

Pomologie is de leer van het fruit en de fruitsoorten die haar oorsprong als wetenschap vindt in de 17e eeuw in Frankrijk en Duitsland. Naast het beschrijven en systematisch indelen van de soorten en variëteiten in fruit, houdt de pomologie zich bezig met cultiveren en veredelen, alsook het behoud van bedreigde soorten. Op de Historische Groentehof vind je nog veel van deze oude rassen in onze boomgaard: meer dan 55 oude appel- en ruim 40 oude perenrassen, 20 kersen- en pruimenrassen, ook kweepeer, moerbei, kweeappel en mispel. 
Kom ons bezoeken, wij kunnen u nog veel meer vertellen over fruitgewassen. Bezoek ook onze kweektuin, waar wij zelf oude rassen fruitbomen kweken.