Vergeten Groenten
Vergeten groenten: zo noemen we oude groentesoorten die jarenlang niet op ons menu stonden omdat ze uit beeld waren geraakt, ‘vergeten’ waren. Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, aardperen, schorseneren, rammenas, postelein of snijbiet. Tegenwoordig zijn veel van deze groenten weer verkrijgbaar en staan ze weer volop in de belangstelling.
Groenten uit alle windstreken
De meeste van onze groenten komen oorspronkelijk uit andere landen. Griekse en Romeinse handelaren brachten zo’n 2.500 jaar geleden de paarse wortel vanuit het huidige Afghanistan naar Europa. Columbus nam uit de ‘nieuwe wereld’ van Zuid-Amerika de aardappel en tomaat mee. De aardappel verdrong toen de pastinaak, die tot de 17e eeuw ons volksvoedsel was. Later kwamen we in contact met groenten uit de
voormalige koloniën en overzeese gebiedsdelen. Migranten brachten eten en groenten mee uit landen als Italië, Griekenland, Marokko en Turkije.
Langzaam vergeten
Veel groenten die zo’n 70 jaar geleden in Nederland op het menu stonden, zijn door de opkomst van andere groenten langzaam vergeten. Ze werden vervangen door groenten die makkelijker op grote schaal geteeld konden worden, vaak het hele jaar in de winkel verkrijgbaar zijn en een mooi en fris uiterlijk hebben.
Herontdekking
In de jaren 90 van de vorige eeuw werden de oude groenten herontdekt. In eerste instantie door topchefs die hun keuken wilden vernieuwen en gingen experimenteren met vergeten groenten en fruit. Oude recepten werden afgestoft en aangepast aan de nieuwe tijd en smaak.
Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten, kan gezien worden als inspirator en grondlegger van de vergeten groenten-cultuur in Nederland.
Ook de consument weet de vergeten groenten weer te vinden. Er is een toenemende aandacht voor gezonde en gevarieerde voeding. We vinden de kwaliteit van ons voedsel weer belangrijk en kopen vaker bij de biologische boer of biowinkel. En juist daar is een heel divers aanbod van groentesoorten.
Bereiding
Er zijn lente- en zomergroenten, zoals raapstelen, postelein, koolrabi en meiraap. En er zijn herfst- en wintergroenten, zoals pastinaak, schorseneren, rammenas en winterpostelein. Je kunt ze op veel manieren klaarmaken en verwerken, denk aan oven- of stoofschotels, hartige taart, puree, soep of salade. Op onze website vind je verrassende recepten.