Historisch fruit

Historisch en bijzonder fruit

In Europa zijn minstens duizend verschillende appelrassen. In de supermarkt vind je er hooguit vijf; de rest is te vinden in tuinen, kloosters en binnenplaatsen.

Bijna ongemerkt verdwijnen al decennia lang de fruitbomen van tuinen en weiden uit ons landschap. Met hen verdwijnen veel van de oude soorten, die door onze voorvaderen werden gebruikt en zorgvuldig werden verzorgd. Met hen zijn de ook waardevolle kenmerken zoals bijv. resistentie tegen ziekten verdwenen.

De specialisatie van de handel op slechts enkele standaardrassen versnelt het verlies van de genetische verscheidenheid. Héél jammer!

Het begrip ‘oude fruitrassen’ wordt toegepast op alle soorten fruit die door de fruittelers niet meer aangeboden worden. Het omvat zowel soorten die tot in de 17e eeuw, of zelfs daarvoor, gevolgd kunnen worden alsook soorten die pas 100 jaar geleden bekend zijn geworden. Helaas is veel ervaring en kennis over de oude fruitrassen in de 20e eeuw verloren gegaan.

Wie kent nog de appel Eijsdener Klumpke of de Glorie van Holland, de peer Bonne Louise d’ Avranches of de pruim Mirabelle de Nancy, maar ook de kers met zijn mooie naam Schneider’s Späte Knorpelkirsche. Maken deze namen u ook al nieuwsgierig? Kom kijken wij hebben ze in onze boomgaard staan.

Pomologie is de leer van het fruit en de fruitsoorten die haar oorsprong als wetenschap vindt in de 17e eeuw in Frankrijk en Duitsland. Naast het beschrijven en systematisch indelen van de soorten en variëteiten in fruit, houdt de pomologie zich bezig met cultiveren en veredelen, alsook het behoud van bedreigde soorten.

Op de Historische Groentehof vind je nog veel van deze oude rassen in onze boomgaard: meer dan 55 oude appel- en ruim 40 oude perenrassen, 20 kersen- en pruimenrassen, ook kweepeer, moerbei, kweeappel en mispel. 

Kom ons bezoeken, wij kunnen u nog veel meer vertellen over fruitgewassen. Bezoek ook onze kweektuin, waar wij zelf oude rassen fruitbomen kweken.